Tradiční české velikonoční pokrmy

U příležitosti Velikonoc bychom vám rádi představili nejtypičtější česká jídla, která se připravují v průběhu Velikonoc.

Na Zelený čtvrtek se obvykle připravují jidáše, sladké buchty symbolizující provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Traduje se, že pokud se sní na Zelený čtvrtek ráno, nejlépe před svítáním, přinese to dobré zdraví a ochrání před hadím uštknutím a vosím bodnutím. Na Zelený čtvrtek je také typické jíst něco zeleného, například špenát, zelí nebo kopřivový salát. Zeleně se vaří také pivo. Zelená barva je s tímto dnem spjatá proto, že se blíží jaro a že předznamenává dobré zdraví po celý rok.

Tradičním jídlem Velkého pátku je zelňačka, hustá zelná polévka s brambory. Na stolech domácností nechybí ani různé druhy zeleniny nebo sladké knedlíky, tedy moučné knedlíky se sladkou náplní.

Na Bílou sobotu se v domácnostech připravuje velikonoční nádivka. Většinou se při její přípravě používají různé druhy masa, například jehněčí, králičí, skopové, kozí a telecí. Nádivka obsahuje rovněž strouhanku, vejce a bylinky, například kopřivu.

Na Velikonoční neděli se obvykle jí beránek, koláč ve tvaru beránka, který má symbolizovat oběť Ježíše Krista.

Velikonoční pondělí je příznačné tím, že ženy zdobí natvrdo uvařená vajíčka, která pak dávají mužům za to, že je vymrskali pomlázkou, tedy spletenými vrbovými proutky. Z těchto vajec se pak připravují různé pokrmy, které se jedí v následujících dnech.

Kromě toho se po celý týden jí mazanec, velikonoční chléb, který se obvykle připravuje ze strouhaných mandlí a sultánek namočených v rumu.

Mohlo by vás zajímat

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

27. 4. Článek
«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

V letošním roce se České centrum Madrid, člen sítě evropských kulturních institutů EUNIC, opět zapojí do projektu...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu