Autor románu Nesnesitelná lehkost bytí by letos oslavil 95 let

Dne 1. dubna si připomínáme výročí nedožitých 95 let Milana Kundery, mistra české literatury, jehož dílo stále oslovuje čtenáře po celém světě.

Milan Kundera (1929-2023) byl česko-francouzský spisovatel, který od roku 1975 žil ve Francii, kde také 11. července po dlouhé nemoci zemřel ve věku 94 let. Texty psal nejdříve česky, později francouzsky. Do literatury vstoupil jako básník a dramatik, nakonec se ale stal celosvětově známým především jako prozaik a esejista. Autor nezapomenutelných románů jako Směšné lásky, Nesnesitelná lehkost bytí či Žert proslul svou schopností zkoumat hlubiny lidského srdce a duše. Jeho vypravěčský styl, provokativní myšlenky a neotřelé pohledy na svět si získaly věrné publikum napříč generacemi a právem bývá Milan Kundera pravidelně zmiňován jako jeden z kandidátů na Nobelovu cenu za literaturu.

Kromě jeho slavných románů možná mnozí neví, že Kundera kdysi studoval hudbu a byl talentovaným klavíristou. Ačkoliv se nakonec rozhodl pro literaturu, jeho láska k hudbě se odráží v jeho precizním rytmu a melodii slova. Díky pestrosti zájmů a nadání obohatil svět literatury neobyčejnými pohledy a inspirací. Ať už se ztotožňujete s jeho myšlenkami nebo ne, jeho dílo nám stále připomíná, že literatura má moc oslovovat a ovlivňovat naše životy.

Překlady Kunderových děl

Ačkoli umožňoval překlady svých děl napsaných ve francouzštině do jiných jazyků a pouze je revidoval, jejich české překlady neumožňoval a odmítal práci na nich svěřit jiným překladatelům. Tvrdil, že do mateřského jazyka je přeloží sám. Tento přístup změnil až v pozdních letech života, kdy pochopil, že mu již nezbývá na vlastní překlad sil. Jeho důvěru si získala překladatelka Anna Kareninová, jejímž prvním uveřejněným překladem se v roce 2020 stala "Slavnost bezvýznamnosti". Ve Francii Kundera publikoval výhradně v nakladatelství Gallimard.

České centrum v Madridu si letos Kunderu připomene diskusí u kulatého stolu.

Mohlo by vás zajímat

24. 4. Článek
Sklářská firma Lasvit ohromila milánský týden designu a vyhrála hlavní cenu

Sklářská firma Lasvit ohromila milánský týden designu a vyhrála hlavní cenu

V sobotu 20. dubna byla na milánském týdnu designu expozice české sklářské firmy Lasvit vyhlášena jako nejlepší z...

22. 4. Článek
Česko slaví Den Země

Česko slaví Den Země

Na 22. dubna připadají oslavy Dne Země a Česko si jej každoročně připomíná vzdělávacími i zábavnými akcemi pro...

19. 4. Článek
České literární ocenění Magnesia Litera

České literární ocenění Magnesia Litera

18. dubna 2024 byly uděleny ceny Magnesia Litera v různých kategoriích za nejlepší knihy vydané v České republice v...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu