Franz Kafka: lásky a múzy

Při příležitosti 100. výročí úmrtí Franze Kafky věnujeme tento článek jeho největším láskám a múzám, které byly jeho zdrojem inspirace při psaní knih.

Franz Kafka a ženy

Kafka celý život toužil být nezávislý na své rodině a vést normální život - oženit se a založit vlastní rodinu. To se mu však nikdy nesplnilo. Několikrát se o to pokusil, ale vždy bez úspěchu. Dvakrát se zasnoubil s Felice Bauerovou, ale pokaždé bylo zasnoubení zrušeno. Zdálo se, že mu tato žena dostatečně nerozumí, byla to obyčejná dívka, která chtěla žít obyčejný život a nedokázala vycítit nebo pochopit ani malou část toho, co se odehrávalo v Kafkově hlavě.

Jeho druhou snoubenkou byla Milena Jesenská. Byla jednou z mála lidí, kteří se snažili Kafku pochopit a snad se jim to i podařilo. Jeho dopisy byly vášnivými rozhovory, dokázal jich poslat několik denně a hned po jejich přečtení posílal odpověď a vášnivě doufal v odpověď. Milena Jesenská byla první překladatelkou Kafkova díla do češtiny.

Jeho třetí a poslední přítelkyní byla Dora Diamantová, která se o něj starala až do jeho smrti a byla mu nablízku v posledních chvílích jeho života, díky ní napsal své poslední dopisy rodině.

Všechny ženy, které prošly Kafkovým životem, ovlivnily jej i jeho tvorbu. Je však potřeba říct, že Kafka měl specifický pohled na lásku, který je patrný i z této věty jím řečené: „Všechno, co miluješ, s velkou pravděpodobností ztratíš, nakonec se ti však láska vrátí v jiné podobě.“


Mohlo by vás zajímat

24. 4. Článek
Sklářská firma Lasvit ohromila milánský týden designu a vyhrála hlavní cenu

Sklářská firma Lasvit ohromila milánský týden designu a vyhrála hlavní cenu

V sobotu 20. dubna byla na milánském týdnu designu expozice české sklářské firmy Lasvit vyhlášena jako nejlepší z...

22. 4. Článek
Česko slaví Den Země

Česko slaví Den Země

Na 22. dubna připadají oslavy Dne Země a Česko si jej každoročně připomíná vzdělávacími i zábavnými akcemi pro...

19. 4. Článek
České literární ocenění Magnesia Litera

České literární ocenění Magnesia Litera

18. dubna 2024 byly uděleny ceny Magnesia Litera v různých kategoriích za nejlepší knihy vydané v České republice v...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu