Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně

Ve dnech 16. až 22. září 2024 se v Brně uskuteční Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka (MSLJ), která nese jméno světoznámého českého skladatele.

Soutěž se koná od roku 1993 a pořádá ji Janáčkova akademie múzických umění v Brně pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy, hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha a primátorky města Brna JUDr. Markéty Vaňkové.

Je určena pro umělce do 35 let a je zaměřena na hledání mladých talentovaných umělců. V pětiletých cyklech se pravidelně střídá několik kategorií, jejichž reprezentanti se do soutěže mohou přihlásit: smyčcové kvarteto, housle, klavír, varhany, violoncello, kontrabas, flétna, klarinet, lesní roh a tuba. V letošním roce 2024 se soutěže mohou zúčastnit flétnisté a klarinetisté, přičemž termín pro zaslání přihlášek a zaplacení účastnického poplatku je 31. května.

Soutěž se skládá ze tří kol v každé disciplíně a všechna soutěžní vystoupení jsou veřejná. Porota je jmenována pro každou disciplínu zvlášť a je složena z renomovaných umělců a odborníků. Jednotlivé výkony kandidátů jsou hodnoceny od 1 do 25 bodů, přičemž 1 je minimální a 25 maximální počet bodů. Finanční ceny jsou vyhlašovány pro každou disciplínu zvlášť.

První cena je 100 000 Kč, druhá cena 70 000 Kč a třetí 40 000 Kč. Kromě toho mohou poroty udělit zvláštní ceny za nejlepší provedení vybraných skladeb. Všichni laureáti navíc obdrží titul "Laureát Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně" a diplomy se svým jménem, titulem a oceněním.

Další informace o soutěži naleznete zde.

Mohlo by vás zajímat

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

27. 4. Článek
«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

V letošním roce se České centrum Madrid, člen sítě evropských kulturních institutů EUNIC, opět zapojí do projektu...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu