Komiksoví autoři: Pavel Čech

Pokračujeme s představováním autorů, jejichž tvorbu si můžete prohlédnout na výstavě současného českého komiksu «Tady a teď», která je k vidění až do půlky září v Casa del Lector v Madridu.

Pavel Čech se narodil v roce 1968 a vyučil se zámečníkem. Pracoval jako opravář strojů a poté 15 let jako hasič. Záhy ho však pohltila láska k obrázkovým knihám a komiksům a od roku 2004 je profesionálním výtvarníkem a spisovatelem na volné noze. Jeho opus magnum je kniha Velké dobrodružství Pepíka Střechy (2012), která si získala nebývalé množství čtenářů. Za tuto dvousetstránkovou knihu mu byla udělena prestižní cena Magnesia Litera (v kategorii knihy pro děti a mládež) a stal se tak historicky prvním českým komiksovým autorem, který dosáhl tohoto úspěchu. Magnesia Litera je české literární ocenění, které je každoročně udělováno již od roku 2002 Sdružením Litera. Jejím hlavním posláním je podporovat a popularizovat kvalitní knihy, a to jak původní české, tak i překladové jakéhokoliv žánru. Ceny jsou udělovány v několika kategoriích a hlavní cena, Kniha roku - Magnesia Litera, je spjata s finanční odměnou ve výši minimálně 100 000 Kč.

Komiks Velké dobrodružství Pepíka Střechy pojednává o koktavém chlapci Pepíkovi, který není ve třídě oblíbený a často se mu posmívají. Vše se změní, když do školy přijde nová spolužačka Elzevíra, která se s Pepíkem spřátelí. Po počátečních dobrodružstvích však Pepík zůstává dlouho doma nemocný a když se vrátí do třídy, zjistí, že ani Elzevíra se dlouho neukázala. Prochází proto všechna místa, která spolu navštívili. Skutečné dobrodružství však začne tehdy, když Pepík objeví její dopis, v němž ho Elzevíra prosí, aby ji zachránil. Pepík se tak musí naučit postarat sám o sebe, aby mohl zachránit někoho, koho má rád. Jedním z mnoha poselství příběhu je, že není snadné postavit se sám sobě a neutéct.

Mohlo by vás zajímat

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

27. 4. Článek
«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

V letošním roce se České centrum Madrid, člen sítě evropských kulturních institutů EUNIC, opět zapojí do projektu...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu