Franz Kafka: záliby a koníčky

V dalším příspěvku věnovanému 100. výročí úmrtí Franze Kafky Vám přiblížíme Kafkovy největší záliby a koníčky.

Franz Kafka velmi rád cestoval, se svým nejlepším přítelem Maxem Brodem společně navštěvovali nejrůznější místa po celé Evropě, o kterých se dočetli. Kafka se rád toulal i Prahou, obyčejné procházky u něj však znamenaly patnáct až dvacet kilometrů. Celkově je možné říct, že měl rád sport. Podnikal dlouhé túry, vesloval či plaval, a to nejen ve svém volném čase, ale i když byl zrovna na cestách. Říkával totiž, že jedině z vodní hladiny může nejlépe poznat místní krajinu. 

Protože byl velkým vyznavačem zdravého životního stylu, nekouřil a po značnou část svého života ani nejedl maso. Kvůli pokročilé tuberkulóze byl však nucen znovu začít maso jíst, a tak na sebe jeho vegetariánství vzala jeho sestra Ottilie.

Jeho velkou vášní bylo také zahradničení. Láska k němu ho dokonce dovedla k tomu, aby se přihlásil do jednoho zahradnictví v Nuslích a zaučil se v něm jako zahradník. Mimo to také působil ve známém zahradnickém závodě v Turnově. 

Dalším z jeho koníčků bylo psaní dopisů. Z milostné korespondence s jeho přítelkyní a později snoubenkou Milenou Jesenskou například vznikla kniha Dopisy Mileně. Rád tvořil v noci a dopoledne dlouho vyspával, jelikož ho trápila nespavost. Bylo tomu tak pravděpodobně proto, že byl velmi citlivý na zvuky z okolního prostředí, rušil ho i hluk z protějšího stavení, bušení z dílen či povykování dětí. Kromě literatury miloval také divadlo a kinematografii. 

Mohlo by vás zajímat

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

27. 4. Článek
«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

V letošním roce se České centrum Madrid, člen sítě evropských kulturních institutů EUNIC, opět zapojí do projektu...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu