Komiksové autorky: Lucie Lomová a Štěpánka Jislová

Představujeme vám první dvě autorky komiksů, jejichž tvorbu si můžete prohlédnout na výstavě «Tady a teď». Expozice zahrnuje díla 10ti současných českých autorů a je k vidění až do 14. září v Casa del Lector v Madridu.

Lucie Lomová

Je česká výtvarnice, absolventka dramaturgie na DAMU v Praze a známá především jako autorka komiksů a kreslených vtipů. Proslavila se velmi populárním seriálem pro děti Anča a Pepík, který byl přeložen do španělštiny a katalánštiny. Je to příběh o dvou myších dětech, který ukazuje, že myší svět dokáže být stejně nebezpečný jako ten lidský, plný nástrah, křivostí a lži. Zároveň ale okouzluje humorem a dějem, který plyne jako o závod. Jejím dosud nejúspěšnějším dílem pro dospělé je komiksový román Divoši (2011), příběh podle skutečných událostí o tom, jak slavný český cestovatel Alberto Vojtěch Frič přivezl v roce 1908 ze svých výprav po Jižní Americe do Prahy indiána čamakoka. Dobrodružství této nesourodé dvojice tematizuje otázky etnocentrismu, jinakosti a (zdánlivého) protikladu "civilizace" a "přírody".

Ve spolupráci s Českým centrem Madrid se při příležitosti konání výstavy «Tady a teď» zúčastnila jejího slavnostního zahájení a podílela se na workshopu komiksu pro děti.

Štěpánka Jislová

Patří do skupiny českých komiksových autorů, do tzv. Generace 2.0. Věnuje se komiksové a ilustrátorské práci, vytváří herní koncepty, navrhuje potisky oblečení a tetování a je spoluzakladatelkou české pobočky „Laydeez do Comics Praha“, mezinárodní organizace, která sdružuje a podporuje autorky komiksů. Ve své tvorbě se často zamýšlí nad postavením žen ve společnosti. Její komiks Bez vlasů (2020) vychází z osobní zkušenosti scenáristky Terezy Drahoňovské s autoimunitním onemocněním alopecie. Autobiografický komiks představuje příběh úspěšné dívky, které začnou bez zjevné příčiny vypadávat vlasy. Vypravěčka otevřeně popisuje své zážitky od fáze zděšení z prvních příznaků, přes deprese a ztrátu sebevědomí až po postupné přijetí reality a objevení pozitivních stránek následné změny pohledu na svět.

Mohlo by vás zajímat

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

27. 4. Článek
«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

«Evropská čtecí místa» v madridských knihovnách 2024

V letošním roce se České centrum Madrid, člen sítě evropských kulturních institutů EUNIC, opět zapojí do projektu...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu