Rozhovor pro CzechDesign s Janou Polívkovou Čepelákovou, ředitelkou Českého Centra Madrid

České centrum v Madridu posiluje dobré jméno české kultury ve Španělsku již přes 20 let. Ředitelkou Centra Jana Polívková Čepeláková v rozhovoru prozradila, co z české kultury ve Španělsku nejvíce rezonuje a co by měl každý milovník kultury v Madridu navštívit.

Jana Polívková Čepeláková nejprve vyzdvihla důležitost Českých Center v zahraničí. Poté nastínila, jaké kulturní oblasti jsou u španělské veřejnosti populární, jako sklářské umění, česká animovaná tvorba, klasická hudba, populární černé divadlo, v poslední době také současná elektronická hudba, gaming anebo česká komiksová tvorba, kterou České Centrum Madrid propaguje aktuální výstavou současného českého komiksu s názvem «Tady a teď». Uvedla také osobnosti, které se mezi Španěly těší největší oblibě, jsou to například Jan Švankmajer, Leoš Janáček, Franz Kafka, Alfons Mucha nebo František Drtikol. Na závěr rozhovoru naznačila, jaké akce připravuje České Centrum v letošním roce: 

V tomto roce reflektujeme v programové linii Rok české hudby, kde se soustředíme na představení české hudby v různých žánrech (elektronická hudba, romská hudba, klasická mladá hudba aj.). Většina těchto spoluprací s partnery navazuje na kurátorské cesty do ČR, kterými byly v roce 2023 např. cesta na Lunchmeat festival nebo na Khamoro. Další prioritou protínající celý tento rok bude osobnost ve Španělsku velmi rezonující, Franz Kafka, jeho tvorba, osobnost, odkaz a inspirace pro současnost. Jedná se o celoroční projekt ve spolupráci s mnoha místními partnery. Kromě půlroční výstavy je tematicky zařazen i do festivalů v oblasti literatury, filmu, divadla a samostatných akcí.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás zajímat

24. 3. Napsali o nás
Rozhovor se zástupkyní ředitelky Českého Centra Madrid, Ivetou Gonzálezovou, v rádiu Onda Cero

Rozhovor se zástupkyní ředitelky Českého Centra Madrid, Ivetou Gonzálezovou, v rádiu Onda Cero

Zástupkyně ředitelky Českého centra v Madridu, Iveta Gonzálezová, hovořila ve španělské rozhlasové stanici Onda Cero...

23. 3. Napsali o nás
Výstava «Tady a tedˇ» ve španělském deníku El País

Výstava «Tady a tedˇ» ve španělském deníku El País

Španělský deník El País ve svém článku představil 5 volně přístupných aktivit, co dělat v Madridu mezi 15. a 22....

15. 11. Napsali o nás
Článek o Anně Bolavé od významného kritika a spisovatele Ignacia Vidal-Folcha

Článek o Anně Bolavé od významného kritika a spisovatele Ignacia Vidal-Folcha

Nedávno byl uveřejněn na webu Crónica Global článek od literární kritika a spisovatele Ignacia Vidal-Folcha o...

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu